Hunder kan akkurat som mennesker få hjertelidelser. De deles inn i to grupper:
medfødte lidelser og lidelser som utvikles med alderen.
Det finnes mange grader av hjerteproblemer hos hunder og mange av lidelsene kan dyrene leve med i mange år.

Når man skal kjøpe valp bør man alltid få med en helseattest på valpen foretatt av en veterinær. Veterinæren vil blant annet være opptatt av å undersøke valpen for hjertelidelser. De medfødte hjertelidelsene gir ofte en bilyd på hjertet som veterinæren kan høre med stetoskopet sitt. Valpen behøver ikke å ha noen symptomer på hjertelidelsen og graden av bilyd behøver ikke å si noe om hvor alvorlig den medfødte feilen er. For eksempel vil ett lite hull i skilleveggen mellom hjertekamrene gi en høy bilyd, men ofte ikke bety så mye for hunden. De valpene som har en alvorlig misdannelse vil ofte ha dårligere utholdenhet enn de andre valpene og ha blålige eller mørke røde slimhinner. Den mørke fargen på slimhinnene kommer av at blodet ikke er mettet med oksygen slik som det skal være på friske hunder

Det kan være greit å vite litt om hvordan vi undersøker hjertet hos hundene våre. Hjertet på hunden kan man lettest kjenne på venstre side rett bak albuen. Normalt antall hjerteslag er fra 80-120. En godt trent hund kan ha lavere puls i hvile og ved harde anstrengelser kan de få puls opp mot 200. Pulsen på hund er normalt uregelmessig. Det vil si at når hunden trekker pusten inn vil ofte hjertet slå litt fortere for så å avta i hastighet når de puster ut. Dersom du vil ta pulsen på hunden din tar du den på innsiden av låret der det går en stor arterie. Det skal være ett pulsslag for hvert hjerteslag. Pulsen kan også taes på innsiden av leppen. Fargen på slimhinnene i munnen og i øyekanten forteller oss noe om hvordan sirkulasjonssystemet fungerer. Hvis slimhinnene er bleke, kan det skyldes sjokk eller blodtap. Mørke røde eller blå slimhinner forteller oss at hunden ikke får nok oksygen fraktet rundt i kroppen. Forsøk å løfte på leppa til hunden og se etter hvordan en normal munnslimhinne ser ut, dersom hunden har mye mørke pigmenter i munnen kan det være en fordel å se på slimhinnene rundt øynene.
Når vi veterinærer skal undersøke hjertet bruker vi de metodene som er beskrevet ovenfor og i tillegg bruker vi stetoskop, røntgen, EKG og ultralyd av hjertet.
Stetoskopet gir oss god informasjon om bilyder som oppstår ved forskjellige lidelser i hjertet, styrken på bilyden og hvor på hjertet bilyden er sterkest er avgjørende. Røntgen forteller oss om det er væskeopphopning i lungene pga hjerteproblemer og kan gi oss ett inntrykk av om hjertet er forstørret. EKG hjelper oss til å avdekke om det er noen rytmeforstyrrelser i hjertet. Ultralyd av hjertet gir oss den beste informasjonen om størrelsen på hjertet og hvordan hjertet arbeider. Med ultralyden kan vi ”se inn i hjertet ” og se på hvordan klaffene fungerer. Det krever mye trening og godt ultralydsutstyr for å drive med denne diagnostikken.

Hvordan får du mistanke til at det er noe galt med hjertet til hunden min ?
Våre jakthunder er toppidrettsutøvere som blir utsatt for store påkjenninger under jakt og trening. Mindre utholdenhet og pusteproblemer er ofte symptomene på at det kan være noe galt med hjertet. Noen hunder kan også besvime, særlig hvis de er plaget med rytmeforstyrrelser. Eldre hunder som begynner å hoste om natten kan ofte være plaget med opphopning av vann i lungene fordi hjertet ikke fungerer tilfredstillende. Det er viktig å få hjertet undersøkt hos en dyrlege og få stilt en riktig hjertediagnose. En del hjertelidelser kan man behandle med medisiner og fortsatt ha glede av jakthunden, men da er det viktig med en nøyaktig diagnose på hjertelidelsen.

De forskjelllige hunderasene er disponert for forskjellige hjertelidelser. Våre fuglehunder kan ha alle variantene, men det ser ut som om de kanskje er litt mer disponert for utvidelse av hjertet. Vi vet ikke hvorfor hjertet utvider seg, men det fører til at slagkraften til hjertet blir dårligere og at hunden kan få rytmeforstyrrelser. Lidelsen kan utvikle seg raskt eller langsomt og den opptrer som oftest på middelaldrende hunder.

Jeg har selv en gordon setter med en hjertelidelse. Han har nettopp et slikt hjerte som utvider seg. Det ble oppdaget ved en tilfeldighet for 2 år siden, men han har fungert normalt fram til nå, både på jakt og trening. Han er nå 10 år gammel og har kommet hjem fra påskefjellet etter noen hyggelige dager. Jeg håper han vil kunne være med på jakt igjen til høsten.

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!